Nükleik Asit Koruma / Saklama - Letgen Bio Skip to content

Nükleik Asit Koruma / Saklama

Swab’a alternatif: Tükürük örneğinden Covid-19 analizi

Numune alımının yalnızca uzmanlar tarafından yapılabildiği, acı verici invazif Swab metodu yerine, oldukça kolay ve pratik – tükürük numunesiyle başlanılan analiz akışını Kanada’daki partnerimiz Norgen Biotek firması optimize ederek, güncel altın standarttaki hassasiyet ve spesifiklikte validasyonunu tamamladı.

Norgen’in optimize analiz akışı (Tükürük numunesi saklama / taşıma tüpü, RNA izolasyon kiti, PCR kiti), süreci kolaylaştırmakla birlikte, numune vermek için herhangi sağlık kuruluşuna gitmeye gerek kalmadan analiz yaptırabilmemize olanak sağlamıştır. Özellikle salgının yoğun olduğu noktalarda numune verme işlemi yeni kişilerin virüsle tanışmasına neden olabilmektedir. Alınan tükürük numunesindeki viral RNA, ürün içeriğindeki koruyucu sıvı sayesinde stabil kalmakta ve pcr analizine kadar taşıma / bekleme süresinde kantitatif değer kaybına uğramamaktadır.

Türkiye ve Azerbaycan distribütörlüğünü yürüttüğümüz Norgen Biotek firmasının tüm ürünlerini en hızlı şekilde tedarik etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz – Letgen Biyoteknoloji

covid19@letgenbio.com
+908504412987

Sürüntü örnekleri alınırken canınızın yanmasından sıkılmadınız mı? Hem örnek alınırken swabın boğaza değmesiyle oluşan gag refleksi hem de gözyaşımızın akmasına sebep olan lacrimal refleksini uyaran bu örnek toplama şekli artık bir zorunluluk değil. Son aylarda yoğun bir çalışmayla geliştirilen Norgen’in Saliva RNA Collection and Preservation isimli ürünü Letgen Biyoteknoloji sayesinde artık Türkiye’de de kolayca erişilebilir oldu.

Swab çubuklarının üretiminde yaşanan sıkıntılar araştırmacıları farklı bir örnek toplama yöntemi geliştirmeye itmiştir. Norgen bu alanda rakiplerinden kolaylıkla ayrılırken, sunduğu özellikler ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Geliştirilen tüm tükürük RNA toplama aletleri her an her yerde kolay örnek toplama seçeneği sunarken Norgen aynı zamanda içeriğindeki özel inaktivasyon solüsyonu ile virüsü inaktive ederek non-invasive shipping seçeneği sunmaktadır. Okul, iş yeri ve buna benzer geniş topluluk alanlarında test yapmak için ideal olan bu örnek toplama ürünü nasal sürüntü örneklerinde yaşanan durumdan farklı olarak, örneği toplamak için özel bir eğitim gerektirmez ve örnek toplayan kişiye hastalık bulaşma ihtimali sürüntü örneğine göre yok denecek kadar azdır. in vitro diagnostik çalışmalar için ideal olan bu ürün, içeriğindeki solüsyon sayesinde 2 ay boyunca bozulmadan saklanabilme özelliğine de sahiptir.

Non-invasive olması ve belirli sıcaklıkta korunabilme özellikleri hedef alınarak geliştirilen bu ürün, rakiplerinden başlıca iki noktada ayrılmaktadır. Buna benzer geliştirilen ürünlerde ağızdan alınacak tükürük örnekleri için 30 dakika öncesine kadar yemek yenmemesi, herhangi bir şey içilmemesi, diş fırçalanmaması ve sigara içilmemesi kuralları aranırken Norgen’in sunduğu Saliva RNA Collection and Preservation isimli ürünü bu kuralı ortadan kaldırmıştır (yine de protokolde her ihtimale karşı bu önerilmemektedir). Yapılan çalışmada preserved saliva için yemek yenmesi, içecek içilmesi, diş fırçalanması veya sigara içilmesi gibi aktivitelerin sonuç üzerinde önemli bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Bunun yanında, saliva inputun yani alınan örnek miktarının da sonuç üzerinde önemli bir etkisi olmadığı gözlemlenmiştir. Önerilen örnek miktarı 2 ml olmasına karşın yapılan çalışmalarda örnek miktarının elde edilen doğru sonuç üzerinde önemli bir etkisi olmadığı görülmüştür.

Norgen’in Saliva RNA Collection and Preservation ürün içeriğine bakacak olursak, ürünü 3 ayrı başlıkta inceleyebiliriz. Sunulan ürün içerisinde;

  1. Saliva Collection Funnel and Collection Tube
  2. Collection Tube Cap
  3. Norgen’s Saliva RNA Preservative içermektedir.

Yazının başında da bahsedildiği üzere, Norgen’in piyasada fark yaratmasındaki en önemli etken olan Norgen’s Saliva RNA Preservative solüsyonu sıvı bir buffer olarak tasarlanmış olup hızlı bir şekilde hücre lizis(lysis) işlemini gerçekleştirerek taze RNA örneklerinin oda koşullarında korunarak uzun süre (2 aya kadar) saklanmasını sağlar. Bu buffer sayesinde swab örneklerinde aranan örneği hemen işleme veya örneği dondurma şartı ortadan kalkmış olur. Bu solüsyon aynı zamanda örnekte bulunan bütün bakteri, maya ve virüsleri de inaktive eder.

Ürünlerinin üretiminde geri dönüştürülebilir maddeler kullanan Norgen, %100 geri dönüştürülebilir özelliği ile Saliva RNA Collection and Preservation ürününü tüm dünyaya sunmaktadır.

Swab Örnekleri

  • Bulaş ihtimali yüksek
  • Doğru örnek alım için eğitim gerekli  
  • Geniş topluluklar için kullanımı pratik değil   
  • RNA saklanamaz, hemen işleme alınmalı

Saliva Collection Tubes

  • Non-invasive
  • Herkes doğru şekilde örnek alabilir
  • İş ve okullarda rahatça uygulanır  
  • 2 ayakadar bozulmadan korunurı

Elde edilen taze veya korunmuş RNA örnekleri Norgen’in Total RNA Purification kiti veya muadil başka bir kit ile kolayca işleme alınabilir ve devamındaki uygulamalar için yüksek verimlilikte sonuçlar sunar. Bu kit 10 copies per PCR kadar düşük girdilerle bile doğru ve yüksek kalite sonuçlar verebilmektedir.